Zayıflamanın sebebi nedir şeklinde gelen sorulara yanıt vermek için hazırladığımız bu makalede adım adım sizlere olası sebeplerden söz edeceğiz.
Zayıflamanın birçok sebebi vardır. Bu sebepler genelde kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bazı kişilerde ani bir zayıflama bazı kişiler de ise zamanla zayıflama söz konusudur. Ani de olsa zamanla da olsa bu zayıflamaların hepsinin bir sebebi vardır.
Öncelikle olası bu kategoride bir hastalık olup olmadığının anlaşılması için, bulunduğunuz ilde bir diyetisyen ile görüşmenizi öneriyoruz. Devlet hastanelerinde de bu hizmet verilmekte. 182‘ den randevu oluşturmanızda mümkündür diye düşünüyoruz. En azından önce dahiliye servisine randevu alıp, ondan sonra diyetisyene randevu alırsınız.
Hızlı metabolizma
Her insanın bir metabolizma hızı vardır. Bir insan gün boyunca hiç hareket etmese bile metabolizmanız belli ölçüde enerji yakmaya devam eder. Yaptığınız hareketler onun üstüne eklenir. Metabolizması hızlı insanlar ne kadar yemek yerse yesin kilo alamayacaklardır ya da çok az kilo alacaklardır. Normal de yedikleri yemekten daha az yerlerse de zamanla çok hızlı şekilde zayıflamaya başlarlar.
Az yemek tüketimi
Yediklerimiz vücudumuz için çok önemlidir. Vücudumuz ihtiyacı olduğu kadar besin alıp geri kalanını da depolamak ister. Eğer vücudumuzun istediği kadar yemek yemezsek vücudumuz kendi kendini sindirmeye başlar ve bu da zayıflamasına neden olur. Eğer uzun süre bu şekilde devam ederse çok ani kilo kayıpları yaşanır.
Hipertiroidi
Ani kilo kayıpları tiroid hastalığı nedeniyle de olabilir. Tiroid hastalığında, tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu salgılar. Bu da metabolizmanın daha fazla kalori yakmasına neden olur.
Şeker hastalığı
Genelde diyabet kilo almayla ilişkilendirilse de bazen kilo kaybına da sebep olabilir. İnsülin yetmezliği olduğunda vücut yağları ve kasları enerji için yakmaya başlar. Bu durumda kilo kaybına yol açabilir.
Depresyon
Bazı insanlar depresyona girince yemek yiyerek mutlu olsa da bazı insanlar üzüntüden çok az yemek yerler. Bu durumda depresyona giren kişi hüzünlü ve mutsuz olduğu için yemek yiyemeyebilir eğer bu durum uzun sürerse kilo kayıpları yaşanmaya başlar.
Parazitler
Vücuttaki besinleri emerler ve bu şekilde çoğalırlar. İştah azalmasına sebep olurlar. Bu durumda kilo kaybına yol açar. Çoğu zaman vücudumuzda parazit olup olmadığını fark etmeyiz. Bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri olur. Bu gibi belirtiler de kişinin zayıflamasına neden olabilir.
Peptik ülser hastalığı
Mide de ve ince bağırsağın üst kısmında ki açık yaralara peptik ülserler denir. Mide ağrımasına neden olur ve mide ağrısı dolayısıyla iştahsızlık ortaya çıkar. Tedavi edilmezse kilo kaybına yol açar.
